V-ați întrebat vreodată care este cel mai lung cuvânt în limba română? După cum vă gândiți, nu este unul utilizat foarte des.
Cel mai lung cuvânt în limba română este: pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză.
Aceasta este o boală provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care se depunde în bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este o formă de silicoză, potrivit Wikipedia.
Persoanele expuse pentru un timp îndelungat la siliciu nu au de obicei simptome timp de ani întregi, dar după o perioadă se observă scăderea rezistenței la efort, care uneori duce chiar la dispnee de repaus. Unii pacienți prezintă o tuse seacă sau cu spută. În timp, silicoza afectează oxigenarea organismului și totodată poate duce la cord pulmonar, care poate fi fatal.
Simptomele persoanelor cu silicoza acută și a celor cu silicoză cronică sunt la fel , diferența o face faptul că în cazul silicozei acute simptomele apar mai repede și se agravează mai repede. Se poate asocia și cu insuficiența respiratorie, febră si transpirații nocturne.
Un tratament etiologic nu există, iar silicoza nu poate fi vindecată, dar progresia ei poate fi încetinită dacă expunerea la siliciu este oprită, în special dacă acest lucru se face în momentul apariției primelor simptome. În cazul silicozei acute se poate folosi lavajul, adică spălarea plămânilor, procedura constând în umplerea plămânilor cu o soluție salină care mai apoi este drenată.
Corticoterapia este folosită pentru a deprima fenomenele imunologice iar oxigenoterapia le este indicată pacienților care prezintă un nivel scăzut al oxigenului în sânge. Bronhodilatatoarele sunt folosite în cazul pacienților care au dificultăți de respirație, iar ca o ultima soluție se poate efectua transplant pulmonar, conform MedLife.
Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu
Test de cultură generală. Cine a inventat stiloul?
Un nou accent a apărut în rândul populației care trăiește pe cel mai izolat continent din lume
Test de cultură generală. Unde se vorbește „limba păsărească”?